Werkwijze

Bij Pedagogische Praktijk Zaanstad (PPZ) bieden we professionele hulp en onderzoek voor kinderen en jongeren. Jongeren vanaf 16 jaar kunnen zelf begeleiding aanvragen. Onze praktijk is gespecialiseerd in het behandelen en onderzoeken van een breed scala aan hulpvragen, waaronder:

  • Angstklachten
  • Zelfbeeld en zelfvertrouwen
  • Druk en impulsief gedrag
  • Stagnatie in de leerontwikkeling

Daarnaast voeren wij psychologisch onderzoek uit op de volgende gebieden:

  • ADHD en ASS (autismespectrumstoornissen)
  • Persoonlijkheid
  • Oorzaken van leerproblemen
  • Intelligentie

Onze praktijk biedt zowel vergoede jeugdzorg (tot 18 jaar) als particuliere zorg. Voor vergoede jeugdzorg is een verwijzing van de huisarts, schoolarts of het jeugdteam noodzakelijk.


Aanmeldprocedure

1. Aanmelding:
Bij telefonische aanmelding plannen we een eerste gesprek en ontvangt u via een beveiligde e-mail enkele formulieren om in te vullen. Op basis hiervan maken wij een dossier aan.

2. Eerste gesprek:
Dit gesprek vindt, indien mogelijk, plaats met beide ouders. Afhankelijk van de leeftijd en het probleem kan uw kind ook aanwezig zijn. Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen wie ze meenemen naar het gesprek. Tijdens dit gesprek maken we kennis, bespreken we de ontwikkeling van uw kind en stellen we de hulpvragen vast. Soms is een aanvullend gesprek nodig.

3. Observatie en onderzoek:
Aanvullend kan er een observatie op school plaatsvinden of starten we direct met psychologisch onderzoek. Ook kan de behandeling of begeleiding na het eerste gesprek beginnen.


Vervolgtraject

  • Psychologisch onderzoek: De resultaten worden met u besproken en u ontvangt een psychologisch verslag.
  • Behandeling/begeleiding: We werken samen aan de hulpvragen door gesprekken met uw kind en/of u als ouder, ondersteund door opdrachten en materialen die aansluiten bij de leeftijd en behoeften van uw kind.
  • Samenwerking: Indien nodig schakelen we collega’s of andere deskundigen uit ons netwerk in, altijd in overleg met u. Ook kan afstemming met leerkrachten of andere hulpverleners plaatsvinden, waarvoor we altijd eerst uw toestemming vragen.

Evaluatie: De voortgang wordt regelmatig geëvalueerd. Indien u toestemming geeft, ontvangt de huisarts een samenvattend verslag van de behandeling.

Praktische zaken:

  • Een standaard consult duurt 45 minuten, inclusief 15 minuten voor voorbereiding en rapportage.
  • Bij annuleringen minder dan 24 uur van tevoren worden kosten in rekening gebracht (€40 per keer).

Onze Aanpak

Wij werken doel- en oplossingsgericht en hanteren daarnaast een systemische aanpak. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar het kind, maar ook naar de invloed van de omgeving, zoals ouders, school en andere belangrijke mensen in het leven van het kind. Waar mogelijk betrekken we deze omgeving actief bij het proces, zodat we gezamenlijk aan een duurzame oplossing kunnen werken.

We richten ons op de vaardigheden en vermogens die uw kind al bezit en stimuleren hen om deze in te zetten. Waar nodig leren we nieuwe vaardigheden aan. Deze aanpak zorgt ervoor dat kinderen en jongeren actief betrokken worden bij hun eigen proces, wat hun zelfvertrouwen versterkt en hen helpt om zich serieus genomen te voelen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!